Türkler uzay filmlerine ilham kaynağı oluyor, Marslı’nın hikayesi blogger’a ait

Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), daha önce buzul bulunan Mars gezegeninde sıcak aylarda tuzlu su aktığına dair güçlü kanıt elde ettiğini açıkladı. NASA’nın açıklamasından kısa bir süre sonra Marslı filmi vizyona girdi. Bilim-kurgu filmi Marslı, Kızıl Gezegen’deki bir görev sırasında çıkan fırtınayla ekipten ayrı kalan bir astronotun hayatta kalma mücadelesini anlatıyor.

NASA’nın açıklaması ve Marslı filminin ardından gözler bir kez daha gökyüzüne çevirdi. Gelin bu iki gelişme hakkında biraz farklı detaylara bakalım:

birinci

İŞTE KIZIL GEZEGEN’DEKİ EV ADAYIMIZ

NASA, Mars’ta astronotların kalacağı evler inşa etmek çalışıyor. Muhtemel tarih olarak 2030 belirlendi. Mars’ta evlerimiz için de 3D-Printed Habitat Challenge ismiyle bir yarışma düzenlendi. Katılımcılar, Mars için en uygun evleri tasarladı. 160 farklı tasarımın yarıştığı etkinliği birincisi SEARCH/ Clouds Architecture isimli firma oldu. New York merkezli şirketin Buz Evi isimli tasarım, -63 derece olan Mars atmosferine en uygun ev olarak seçildi.

çöp

UZAYDA 10 MİLYON PARÇA ÇÖP VAR

Araştırmalara göre Dünya yörüngesinde 500 binden fazlası otobüsten büyük olmak üzere yaklaşık 10 milyon parça uzay çöpü var. Ancak bu nesnelerden sadece 20 bin kadarı takip edilebiliyor. Uzayı en çok kirleten ülkelerin sırasıyla Rusya, ABD ve Çin olduğu biliniyor. Yörüngedeki çöplerden kurtulmak için ise henüz somut bir adım atılamadı. Önerilen teknikler arasında en çok ilgi gören Japon Uzay Ajansı’nın 100 yıllık bir balıkçı ağı üreticisiyle ortak geliştirdiği proje. Buna göre birkaç kilometre uzunluğundaki ince metal ağ, uydu aracılığı ile yörüngeye oturtulacak. Çöpleri toplamaya başlayacak olan ağ, daha sonra elektrikle yüklenip dünyanın manyetik alanı tarafından yere doğru çekilecek. Eğer hesaplamalar doğru çıkarsa, çöple dolu ağ Dünya atmosferine girince yanıp buharlaşacak. Masadaki bir diğer seçenek ise, yerden gönderilecek lazer ışınları. Ancak uzay çöplerini temizleme çalışmalarının 2019’dan önce başlaması beklenmiyor.

KADIN

MARS’I İNSANDAN KORUYAN KADIN

Uzayı kirlettiğimiz artık kanıtlanmış bir gerçek. Ancak NASA, ulaşabildiğimiz gezegenleri daha farklı şekilde kirletmemizden korkuyor. Yani Dünya’daki mikropların, astronotlar aracılığıyla diğer gezegenlere taşınmasından endişe ediliyor. Bu senaryoyu engellemek için de bir kadın astronot görevlendirildi. New York Times’ın haberine göre Catharine A. Conley’in görevi başta Mars olmak üzere diğer gezegenleri insanlardan korumak.

Tim Peake

O DA ASTRONOT AMA GÖREVİ TUVALETLERİ ONARMAK

Tim Peake, İngiliz astronot. Hatta ülkesinin son 20 yılda uzay çalışmalarına kattığı ilk isim. Peake, Uluslararası Uzay İstasyonu’na gönderilecek. 6 ay boyunca uzayda görev yapacak. Peake’nin görevi ise Uzay İstasyonu’ndaki tuvaletleri temizlemek olacak.

rockçı

MARS’TA SUYU ROCKÇI BULDU

NASA’nın Mars’ta “akan su” bulmasının yankıları sürüyor. Ancak bu keşfi ilk olarak 5 yıl önce amatör uzay bilimci yaptı. O dönem 21 yaşındaydı. İsmi Lujendra ‘Luju’ Ojha.  Henüz 21 yaşındayken yaptığı keşif NASA tarafından da tescillenen Luju’nun uzayın dışında bir tutkusu daha var. Nepal asıllı ABD vatandaşı olan Luju, Death metal aşığı. Hatta bir gruba üye bile.

Andy Weir

MARSLI’NIN SENARYOSU BLOGGER’A AİT

Yazının başında vizyondaki Marslı filminden bahsettik. Filmin senaryosu Andy Weir’a ait. ABD’de sade bir hayat yaşayan Weir, Marslı hikayesini ilk olarak blog’unda yazmaya başladı. Bölüm bölüm yazıyordu. Ancak ilgi yoğun olunca e-book çıkarmaya karar verdi. Bu kez de kitabı internet üzerinden büyük ilgi. Nihayetinde geçen yıl bir kitapevi Marslı kitabını basmaya karar verdi.  Ardından da kitap Ridley Scott’un yönetmenliğinde aynı isim ile beyaz perdeye uyarlandı.

Interstellar

TÜRK BİLİM İNSANLARININ TEZLERİ İLHAM OLUYOR

Andy Weir’in blog’undan neler yaptığını görenlerin aklına hemen “Türkiye’den niye böyle biri çıkmıyor?” sorusu gelebilir. Merak etmeyin, Türkler’in de tezleri bilim kurgu filmlerine ilham kaynağı oluyor. Henüz izlemediyseniz, tavsiye edebileceğim Interstellar / Yıldızlararası filmi mesela. Filmin senaryosunun yazılmasına ABD’de Maryland Üniversitesi’nde görev yapan Anıl Zenginoğlu’nun ‘kara delikler’ hakkında tezi de ilham kaynağı oldu.  Anıl Zenginoğlu’nun dışında bazı haberlerde Ulvi Yurtsever isimli bir diğer Türk araştırmacının da tezlerinin bilim kurgu filmlerinde kullanıldığı bilgisi yer alıyor.

(@selcukerennn)

Türkler uzay filmlerine ilham kaynağı oluyor, Marslı’nın hikayesi blogger’a ait” üzerine bir yorum

  1. Geri bildirim: Teknoloji ve Trend Bülteni (9) - Ali Gökhan

Yorum bırakın