Kısa bir test ile dünya turu

 

Şimdiye kadar yazdığımız haberlerden yola çıkarak minik bir test hazırladık. Gelin bu soruları cevaplayarak kısa bir dünya turuna çıkın:

robbot

1) Bunu robot mu insan mı yazdı?

  • ABD Jeoloji Araştırmaları Kurulu’na göre pazartesi sabahı California’nın Westwood kentinden 5 km uzakta 4.7 büyüklüğünde yüzeysel bir deprem meydana geldi. Deprem Pasifik zamanıyla sabah 6:25’te ve 8 km derinlikte gerçekleşti.

Cevap: Tarihler 18 Mart 2014’ü gösterdiğinde Los Angeles ‘ta 4,7 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Los Angeles Times gazetesinin depremle ilgili haberini bir robot yazdı. Robot muhabir sayesinde gazete, depremi haber veren ilk site oldu. Los Angeles Times gazetesi, deprem faaliyetlerinin dışında kentteki suç dosyalarını otomatik olarak duyuran farklı algoritmalara da sahipDolayısıyla ilk sorumuzun cevabı: ROBOT.

messi.jpg

2)Hangi futbolcu ilk Avrupa kulübüne imzasını peçeteye attı?

  • Messi
  • Ronaldo
  • Henry

Cevap: Barcelona antrenörü Carles Rexach, o dönem henüz 13 yaşında olan Messi’den çok fazla etkilendiği için zaman kaybetmemek adına ilk kontratı peçeteye imzalattı.

uyku

3)Uykusuzluğun ekonomiye zararı ne kadar?

  • 300 milyar dolar
  • 411 milyar dolar
  • 575 milyar dolar

Cevap: Avrupa merkezli kâr amacı gütmeyen Rand isimli bir kuruluşunun hesaplamalarına göre  ABD’de yılda 1.2 milyon iş günü kaybı oluşuyor. Ekonomiye zararı 411 milyar dolar. Cevap: 411 milyar dolar.

okya

4) Her yıl okyanuslara ne kadar plastik atık karışıyor?

  • 8 milyon ton
  • 12 milyon ton
  • 15 milyon ton

Cevap: 8 milyon ton plastik okyanuslara karışıyor.

çin.jpg

5) Hangi ülke yapay zekanın yönlendirmesiyle muhtemel suçluları gözaltına alıyor?

  • ABD
  • Rusya
  • Çin

Cevap: İnsan Hakları İzleme Örgütü’ne göre Çinli yetkililer, Sincan Uygur Özerk Bölgesi’nde bir yapay zeka kullanmaya başladı. Yapay zekanın verdiği bilgilere göre Uygur’daki Müslümanlar gözaltına alınıyor.

aa

6)Mary Shell, Frankenstein romanın yazdığında kaç yaşındaydı?

  • 18
  • 25
  • 78

Cevap: İngiliz yazar Mary Shelley, Frankenstein’ı kaleme aldığında henüz 18 yaşındaydı.

robot.jpg

7) Bunu robot mu yazdı insan mı?

Kitty’yi uzun sure uyku tutmadı. Sinirleri iki gergin ip gibi gerilmişti ve Vronsky’nin ona zorla içirdiği bir bardak sıcak şarap bile ona yardımcı olamadı. Yatağında uzanmış bir şekilde dururken aklına sürekli çayırdaki korkunç görüntü geliyordu.

Cevap: Petersburg’da bir bilgisayar tarafından 72 saat içinde yazılan “Gerçek Aşk” isimli romandan alıntı bu cümleler. Dolayısıyla bu sorunun cevabı: ROBOT

nakit.jpg

8) Nakit para kullanımını ilk hangi ülke kaldıracak?

  • İsveç
  • Finlandiya
  • Norveç

Cevap: En zengin veya en mutlu ülkeler sıralamasın en önlerde yerini her daim alan Norveç’te şu sıralar büyük bir para tartışması yaşanıyor. 5 milyon nüfuslu Norveç, dünyada nakit para kullanımını kaldıran ilk ülke olma hazırlığında.

uzay.jpg

9) Uzayda ne kadar insan çöpü var?

  • 20 milyon parça
  • 15 milyon parça
  • 10 milyon parça

Cevap: Araştırmalara göre Dünya yörüngesinde 500 binden fazlası otobüsten büyük olmak üzere yaklaşık 10 milyon parça uzay çöpü var.

savaş

10) ABD, Afganistan’da arkasında kaç milyar dolarlık savaş teçhizatı bıraktı?

  • 6 milyar dolar
  • 7 milyar dolar
  • 8 milyar dolar

Cevap: ABD’ye 6 trilyon dolara mal olan Afganistan’ın yeniden yapılandırılması programı başarısızlıkla sonuçlandı. Geride ise 7 milyar dolarlık savaş teçhizatı bıraktılar.

olywood

11) En fazla sinema filmi nerede üretiliyor?

  • Hollywood
  • Bollywood
  • Nollywood

Cevap: 170 milyon nüfusuyla Afrika’nın en kalabalık ülkesi Nijerya’nın sinema dünyası olan Nollywood, bu film sayesinde doğdu. UNESCO’nun verilerine göre Nollywood şimdilerde, dünyanın en fazla film üretilen ikinci piyasası haline geldi. Birinci sırada Hint sineması Bollywood geliyor. ABD merkezli Hollywood ise üçüncü sırada.  Tabi ki Hint ve Nijerya sineması, Hollywood gibi küresel çapta etki yapamıyor. Ama Nollywood etkisi Afrika kıtasında hızla yayılıyor.

hayvanlar

12) Hayvanlar insanlar kadar akıllı olsa ve dünya savaşı çıksa kim kazanır?

  • İnsanlar
  • Maymunlar
  • Mikroplar

Cevap: BBC’nin hazırladığı belgeselde dünyanın önde gelen birçok üniversitesinden bilim insanı bu sorunun cevabını irdeledi ve ortak cevap Mikroplar çıktı.

189

13) Teknolojiden ilk ne zaman şikayet etmeye başladık?

  • 1879’da
  • 1906’da
  • 1912’de

Cevap: George du Maurier’in 1879’da yayınlanan çizimi bu sorumuza cevap olarak kabul edebiliriz. Edison’s Telephonoscope isimli çiziminde bir çift, video konferans tekniği ile evlerinden uzak olan çocuklarıyla görüşüyor. Karikatürdeki telefonoskop isimli cihaz için günümüzün Skype’ı ya da Facetime diyebiliriz aslında. Sanatçı, video konferans teknoloji yüzünden çocukların ailelerinden daha rahat uzaklaşacağını ve anne babaların giderek yalnızlaşacağını daha o tarihte işte böyle öngörmüş.

YUSUF.jpg

14) İnsansız hava araçları (İHA) hangi hayvandan esinlenilerek üretilmeye başlandı?

  • Yusufçuk
  • Arı
  • Örümcek

Cevap: Yusufçuklar, havadayken avlarının yüzde 95’inden fazlasını başarıyla yakalıyorlar.  ABD Savunma Bakanlığı, İHA’larını yusufçuklar üzerinden geliştiriyor. 2002’den bu yana Irak, Pakistan, Afganistan, Yemen ve Somali gibi ülkelerde ölüm saçan İHA’larının yusufçuklar gibi ‘başarılı’ avcılar olmasını hedefliyorlar. Kulakları duymayan yusufçukların dört kanadı bulunuyor. Yetişkin bir yusufçuk her bir kanadını, ötekinden bağımsız olarak kontrol edebiliyor. Geri geri veya baş aşağı uçabiliyor, havada bir dakika boyunca sabit kalabiliyorlar. 360 derece manevra kabiliyetleri var. Bazı türleri 16 bin km uzağa uçup saatte 50 km hıza ulaşabiliyorlar. 

(@selcukerennn)

Reklamlar

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Google fotoğrafı

Google hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s