Evlenen kalmayınca sahte düğün modası başladı

giriş

Damat, gömlek yakasını eliyle aralayarak nefes almaya çalışıyor. Hayatının en önemli sözlerinden birini vermesine dakikalar kaldı. Gelinin heyecanı çok daha fazla. Gözleri çakmak çakmak, her an ağlayabilir. Çiftin yakınları misafirlere gülücükler saçıyor. Gelin, huzur veren müzik eşliğinde babasının kolunda nikah sahnesine geliyor. Damadın tam “Hastalıkta ve sağlıkta, iyi günde ve kötü günde, yoksullukta ve bollukta, ölüm bizi ayırana kadar…” sözlerini tekrar edeceği sırada işler karışıyor. Yakışıklı kuzen bir anda bağırmaya başlıyor: “Bu kız bana âşık.” Herkes şaşkına dönüyor. Gözyaşlarını tutamayan gelin, kuzeni doğruluyor: “Evet, birbirimiz, seviyoruz.” Çaresiz damat, sesini çıkaramıyor. Ama çok dayanamıyor müstakbel eşi ve kuzeni arasındaki yasak aşka. Geri çekiliyor. Nikah memuru yarım kalan nikahı gelin ile kuzen arasında kıyıyor ve düğün kaldığı yerden devam ediyor…

dans
DÜĞÜNE GİRİŞ 50 DOLAR

Bu hikaye bir filmden alıntı değil. Arjantin’de son zamanlarda sıra dışı olayların yaşandığı evliliklerin sayısı inanılmaz arttı. Bunun nedeni ülkenin başkenti Buenos Aires’te açılan bir şirket. Falsa Boda isimli şirket, sahte düğünler düzenliyor. Dört arkadaşı ile birlikte şirketi kuran Martin Acerbi, “Arjantin’de evlenme oranları giderek düşüyor. 1990’da başkentte 22 bin çift dünya evine girmişti. Bu sayı geçen yıl 11 bin 642’ye geriledi. Bir de evlenme yaşı olayı var. Kadınlarda evlenme yaşı 28’den 33’e çıktı. Erkeklerde 29’dan 34’e. Artık çok düğün olmuyor. İnsanlar düğüne gitmeyi özlüyor. Biz de bu hasretlerini gideriyoruz” diyor. Sahte evliliklerde gelin, damat ve yakınları profesyonel oyuncular oluyor. Düğün için bir konsept belirleniyor. Sürpriz senaryolar hazırlanıyor. Davetliler, sahte bir düğüne gittiklerini biliyor. Üstelik davetiye için en az 50 dolar ödüyorlar. Ama senaryo ne olursa; nikah kıyılıyor, gelin buketini bekar kızlara doğru atıyor, oyunlar oynanıyor, fotoğraflar çekiliyor…

sınr
ÇİN’DE BASKIYA KARŞI EVLİLİK


Yani aslında davetliler, sahte bir etkinlikte gerçek bir düğüne gitmiş gibi hissediyor. Bir düğüne ortalama 600 kişi geliyor. Arjantin’in dışında sahte düğünler Çin’de de çok yaygın. Ancak Çin’deki sahte düğünler Arjantin’dekinden daha farklı. Burada zenginleşen erkekler, ailelerinden gelen evlenme baskısı nedeniyle kiralık gelinlerle dünya evine giriyor. Nikah gerçekten kıyılıyormuş gibi yapılıyor ama damat ile kiralık gelin arasında hiçbir zaman gerçek bir karı-koca ilişkisi olmuyor. Bir sahte düğün hikayesi de İsveç sınırında gerçekleştirildi. İtalya’ya ulaşan bir grup Suriyeli göçmen, burada tanıştıklarına İsveç’e gitmek istediklerini anlattı. Göçmenler, bu yolculuğu insan tacirleri aracılığıyla yapmak zorunda kalacaklarından bahsetti. Göçmenlere yardım etmek isteyen İtalyanlar, “Sizi, İsveç’e biz götüreceğiz” sözünü verdi.

Dört gün süren zorlu 3 bin kilometrelik yolculuk sonunda tamamlandı. Ancak İsveç sınırına geldiklerinde İtalyan arkadaş grubu göçmenleri bu ülkeye nasıl sokacaklarını düşünmeye başladı. Ardından sahte bir evlilik planı yaptılar. Göçmenlerden biri gelin, diğeri damat oldu. Önce sınırda fotoğraf çekimi yapıyorlarmış gibi davrandılar. Ardından oluşturdukları sahte düğün konvoyu ile bütün göçmenleri sonunda İsveç’e ulaştırdılar. İtalyan ekip bu sıra dışı macerayı saniye saniye kayıt altına alarak bir de belgesel çekti. On the Bride’s Side isimli belgesel şimdilerde Al Jazeera kanalında yayımlanıyor.

(@selcukerennn)

Evlenen kalmayınca sahte düğün modası başladı” üzerine bir yorum

Yorum bırakın